Felszerelés

 

Kendo felszerelés
Bogu

A kendo páncélt japánul bogu-nak hívják. Kialakulásának hosszú története van. A szamurájoknak folyamatos gyakorlásra volt szükségük technikájuk csiszolására, ami békeidőben nehézségekbe ütközött. Azért, hogy formában maradjanak gyakorolniuk kellett. Azonban ez nem volt veszélytelen vállalkozás. Kezdetben a kardot rongyokba bugyolálták és úgy vívtak vele. Mivel a katana a világ egyik legélesebb fegyvere volt ezért nem volt jó megoldás, mert a kard átvágta a ruhát és sérülést okozott. Ekkor találták ki a fakardot. A fakarddal viszont könnyen csontot lehetett törni. A 18. század elején megszületett a megoldás. A Jiki shinkage-ryu iskolából, Naganuma Shirozaemo mester használt először kendo felszerelést, és a kardot helyettesítő bambuszból készült shinait. Ezzel már sérülés nélkül lehetett gyakorolni. A mai kendo felszerelés lényegében hasonlít az elődjére.

 

Men
Men

A fejvédő neve men. Az elején könnyű de erős fémből készült rácsozat helyezkedik el. A sisak anyaga filcsszerű. A sisakot hátul úgynevezett men himo-val kötik meg (ez egy vastag „kötél”) Vívás közben védi a fejet az erős ütésektől gyakorlatilag lehet érezni ha eltalálnak de nem fáj, nem lehet sérülést okozni az ellenfélnek.

 

 

 

 

 

 

Do
Do

A tesvédő neve do. Ez készülhet bambuszból, műanyagból. Rugalmas a testet védi a mellkastól a csípőig. Funkciója a testre mért ütések erejének tompítása. Rögzítése do himo segítségével történik a csípő mögött és a váll felett.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tare
Tare

Csípővédő. Neve japánul tare. Filcszerű anyagból készül. A csípő alatti területek védelmére hivatott. Szelvényekből épül fel azért, hogy a mozgást ne akadályozza. Megkötése a csípő mögött történik. A versenyek alkalmával a középső szelvényre minden versenyző úgynevezett tarezsákot húz fel. Ezen a versenyző neve és klubjának emblémája látható.

 

 

 

Kote
Kote

Kézvődő avagy a kote. Szintén filcszerű anyagból van. A kézfejen és a hüvelykujjon vastagítva van a védelem miatt. A tenyér részén vékony bőr van. Ez nem csúszik emiatt könnyen meg lehet fogi vele a bambuszkard markolatát.

 

 

 

 

 

 

ShinaiBambuszkard. Neve shinai  (sinai) Ez négy tagból összerakott kb 112-118 cm hosszú, versenyeken, edzéseken használt kard. A markolati és a kard hegyén bőr található amely összefogja a kardot. Ütés, vágás során úgy működik mint az autó karosszériája. Mivel rendkívül rugalmas ezért nagyon jól hajlik és emiatt elnyeli az ütés energiáját. A kard „élének” ellentétes részén egy vékony damilszerű anyaggal van megkötve a kard markolatától a kard hegyéig. Ennek kettős funkciója van. Összefogja a kardot és ez jelképezi az éllel ellentétes részt, aminek a versenyen fontos szempontja van.