Interjú Kocsis Barbarával a Magyar Kendo Válogatott veszprémi tagjával.

2012. június 14. csütörtök

 

A Magyar Kendo Válogatott női csapata balról jobbra: Tallós Zsófia, Bauer Eszter Antónia, Bőviz Marina, Czimbalmos Mercédesz, Kozma-Plecskó Edina  és Kocsis Barbara

A Magyar Kendo Válogatott női csapata balról jobbra:
Tallós Zsófia, Bauer Eszter Antónia, Bőviz Marina, Czimbalmos Mercédesz, Kozma-Plecskó Edina
és Kocsis Barbara

Gratulálunk az elért eredményhez. Kezdjük elölről az eseményeket. Hogyan lettél a válogatott tagja? Mi alapján történt a válogatás?

Köszönöm szépen! Szeptember környékén kezdődtek el a válogatott edzések, és elhatároztam magamban, hogy be szeretnék kerülni a csapatba. A lányok kevesen vannak, ezért nekik nem tartottak külön válogató versenyt. Ugyanakkor minden héten volt egy női válogatott edzés Budapesten, hogy erősödjünk, javuljon az alapmozgásunk valamint, hogy a csapat összeszokjon. Az utazó keretet csak januárban hirdették ki, de nagy örültem mikor megtudtam, hogy tagja lehetek a magyar válogatottnak.

Kikkel kerültél egy csapatba és hogyan értékeled a közös munkát? Könnyen összeszoktatok?

Egy nagyon erős és már összeszokott csapatba kerültem, ahol eleinte kívülállónak éreztem magam. Kicsit féltem is, hogy nem fogok tudni jól beilleszkedni, illetve hogy a kendom nem fog megfelelni az elvárt szintnek. De a közös edzések, edzőtáborok és a csapatépítő programok segítettek ezt feloldani. Összességében jól sikerült a csapatépítés, de még komoly feladatok várnak ránk a jövőben ezen a területen.

Milyen volt a felkészülés időszaka? Mit gyakoroltatok az edzésen és mennyire volt nehéz az edzésprogram? Kellett e egymást támogatni, volt olyan nehéz időszak amikor elfáradtatok?

Mivel nekem ez volt az első válogatottságom, én elég hosszúnak és nehéznek éreztem a felkészülési időszakot. Az edzések 3 fő szakaszból álltak és nagyon tudatosan voltak felépítve. Eleinte rengeteg állóképesség fejlesztő és erőnléti gyakorlatot csináltunk. A következő szakaszban főleg technikákat és versenyvívást gyakoroltunk. Az utolsó pár hónapban azonban már semmi újat nem tanultunk, az elmélyítésen volt a hangsúly.
Volt olyan időszak, amikor azt éreztem, hogy elég volt, de mindig történt valami vagy volt valaki, aki kitartásra buzdított és támogatott. A csapaton belül is volt ilyen, és mindig igyekeztünk húzni és bíztatni egymást.

Kik voltak az edzők, akik felkészítettek?

A válogatott edzéseket Abe Tetsushi, Erdélyi Gábor és Sipos Aranka vezette, Veszprémben pedig Balogh Tibor segített a felkészülésben. Egy rövid ideig Szegeden is edzettem, itt Tráser Tamás volt az edzőm. Ezúton is szeretném megköszönni nekik a sok segítséget!

A versenyen hány nemzet képviselői vettek részt? Milyen volt a verseny helyszíne az edzőtábor? Kik voltak a bírók akik a versenyeket vezették? Van e olyan más országból érkezett csapat akivel baráti a viszony?

A világbajnokságon 48 ország versenyzői voltak jelen. A verseny egy nagyon szép olasz városban, Novarában került megrendezésre. A körülmények jók voltak, a szervezés pedig olyan olaszos volt. A versenyen egy válogatott bírói gárda volt jelen, de főleg japán, koreai, amerikai és néhány európai bíró bíráskodott.
A német válogatottal nagyon jó a kapcsolat, márciusban együtt vettünk részt egy edzőtáboron, Budapesten. Emellett még a lengyel női csapatot emelném ki, akikkel szintén nagyon jó viszonyban vagyunk. Ez a világbajnokságon is megmutatkozott.

Kik voltak az ellenfelek és mennyire értékeled őket nehéz vagy éppen könnyű ellenfélnek?

A női csapat részéről a poolban Mexikó és Lengyelország voltak az ellenfeleink. A lengyel csapatot már ismertük, de a mexikóiakról semmit sem tudtunk. Szerintem egyik sem volt könnyű meccs, mivel mindenki tovább szeretett volna jutni a poolból. Szerencsére mi voltunk a jobbak, így mi jutottunk tovább. Ezt követően az Ausztrál csapattal találkoztunk. Itt sajnos már nem sikerült tovább lépni a legjobb 8 közé.

Hogyan értékeled az egész versenyt?

Nagyon jól sikerült a verseny, főleg mert a férfi csapat bronzérmet szerzett, a női csapat pedig bejutott a legjobb 16 közé. Mi örülünk ennek a szép eredménynek, és ez az élmény újabb lendületet adott a folytatáshoz.

Jövőbeli terveid?

Szeretném folytatni a kendot ezen a szinten még pár évig. Nagyon sokat fejlődtem az elmúlt félévben, sok új dolgot megtanultam és megértettem. De azt is látom, hogy miben kell még fejlődnöm, mire kell odafigyelnem. Most hatalmas bennem a lelkesedés, vannak céljaim és álmaim. Ezért törekedni fogok arra, hogy meg is valósítsam őket.

Comments are closed.